Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde 2'si + KDV (yüzde 20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. 

Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. 

Kiralama İşlemlerinde Emlakçı Komisyon Oranı 

Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "bir aylık kira bedeli + KDV (yüzde 20)" olarak alınabilir. 

Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.

Emlakçı Ne Zaman Komisyon Ücretine Hak Kazanır?

Yönetmelik uyarınca emlakçı taşınmaz alım satımında tapu sicilinde tescil ile birlikte komisyon alacağına hak kazanır.

Noter satışında da emlakçı komisyon alacağına hak kazanır.

Taşınmaz birden fazla emlakçıya verilirse bu durumda satışı yaptığını ispat eden emlakçı komisyona hak kazanır.

Yine emlakçının tüm emeklerine rağmen devre dışı bırakılarak tarafların haricen anlaşmasının tespit edildiği hallerde emlakçı yine komisyona hak kazanır.

Bradford Eyüp’ten Daha Uygun Bradford Eyüp’ten Daha Uygun

Cayma Halinde Emlakçı Komisyonunu Kim Öder?

Gayrimenkul satışında haklı bir sebebi olmaksızın cayan taraf hangisi ise komisyon ücretini sözleşmeye uygun olarak öder.

Sözleşmede cayma halinde uygulanacak hükümler belirlendi ise öncelikle bu hükümler uygulanır.

Cayma halinde cayan tarafın hem alıcının hem de satıcının ücretini ödeyeceği açıkça yazıyor ise bu sözleşme hükümleri uygulanacaktır.

Sözleşmede cayma halinde ne yapılacağına ilişkin hükümler yoksa bu durumda haksız veya sebepsiz cayan taraf sözleşmede kendisinin ödeyeceği kararlaştırılan komisyon tutarı ne ise onu öder.

Diğer tarafın ödemesini bu durumda yapmak zorunda değildir.

Cayma halinde cayan tarafın hem kendi payını hem de karşı tarafın payını ödeyeceği yazıyor ise bu durumda bu hükümler uygulanacaktır. 

Ayrıca cezai şart da kararlaştırılabilir. Ancak cezai şartın fahiş ve karşı tarafın ekonomik mahvına neden olacak düzeyde olmaması gerekir. (Yargıtay 13.Hukuk Dairesi 2019/4446 E.2020/1056)

Gayrimenkul alım satımlarında gerek taraflarla gerekse de emlakçı ile yapılan anlaşmaları yazıya dökmeniz, anlaştığınız tüm şartların açık ve net bir şekilde sözleşmede yazdığına emin olmanız, anlaşmanız dışındaki başkaca hususların da sözleşmede geçmemesine dikkat etmenizde fayda var. 

Editör: TE Bilisim