Washington’un bazı mahallelerde metrekare fiyatları 10 bin dolar seviyesine ulaşırken, Nişantaşı ve Bebek gibi semtlerde ise bu fiyatlar 5 bin dolar civarında seyrediyor. Buna karşın ABD’de yer alan konutların kira getirisinin ülkemizdeki konutlara oranla alıcısına ciddi avantajlar sağladığını açıklayan Ev A Team'in Kurucusu Eva Nihal, “ABD’de 700 bin dolar değerindeki bir konutun aylık kira getirisi 4.800 dolara kadar çıkarken benzer tip ve değerde Türkiye’de yer alan bir konutun kira getirisi maksimum 1.300 dolara ulaşabiliyor.” diyor.

ABD emlak piyasası 2 trilyon dolarlık hacme sahip

İkinci El Konutta Fırsat Dönemi İkinci El Konutta Fırsat Dönemi

Amerika emlak piyasası her yıl büyüyen hacmiyle birçok farklı ülkeden yatırımcıyı kendine çekmeye devam ediyor. ABD'de en çok satışın gerçekleştiği lokasyonlar arasında Kaliforniya, Teksas, Florida ve Columbia, Maryland, Virginia bölgesi yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 2 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan sektöre ülkemizden gösterilen ilgi de her geçen gün artıyor. 

Düşük faiz oranları ve vergi avantajları yatırımcıyı çekiyor

Orta ve uzun vadede yüksek yatırım kazancı ve dolar cinsinden kira getirisi sağlayan konutlar Türk vatandaşları tarafından yoğun talep görüyor. Bunun yanında, düşük faiz oranlarına sahip konut kredileri ve vergi avantajları da ABD’deki konutların tercih edilmesini sağlayan diğer etmenler arasında yer alıyor.

Kira getirisi Türkiye’den yüksek

ABD’de 700 bin dolar değerindeki bir konutun ortalama kira getirisinin evin konumuna göre aylık 4.800 dolara kadar çıktığının altını çizen Ev A Team'in Kurucusu Eva Nihal, “Benzer fiyat ve niteliklere sahip olan Türkiye’de yer alan bir konutun aylık kira getirisi ise maksimum 1.300 dolara ulaşabilmekte. ABD'deki konut satışları, daha yüksek alım gücü ve geniş yatırım fırsatları nedeniyle Türkiye'ye kıyasla daha fazla çeşitlilik gösteriyor. Son dönemde özellikle Washington’dan konut satın alan Türk vatandaşların sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz.” diyor.

Türklerin en çok tercih ettiği lokasyonlar

Türk vatandaşlarının en çok Virginia’yı ve Washington’da da genellikle Georgetown ve Dupont Circle gibi bölgeleri tercih ettiklerini belirten Nihal, “Bu bölgeler hem merkezi konumları hem de sundukları sosyal ve kültürel olanaklar nedeniyle tercih ediliyor. Washington’da Türk vatandaşları genellikle 2+1 ve 3+1 daireleri yatırım avantajı açısından tercih ediyorlar. Dubai ve Miami'den sonra, şu anda yatırımcıları için en  popüler şehir Washington ve çevresi. Yüksek kiraya getirisi ile en çok göç alan bir bölge olarak yatırımcıların gözdes haline geliyor” diyor. 

Amerika’da konut sahibi olmak isteyen Türk vatandaşları ne yapmalı? 

ABD’de konut sahibi olmak isteyen bir Türk vatandaşı öncelikle bir emlak danışmanından yardım almalı, ardından gerekli finansal belgeler ve kimlik belgeleri hazırlayarak kredi başvurusu yapmalı. Süreç içerisinde yasal prosedürlerin eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Diğer yandan, mortgage kredisi almak isteyen Türk vatandaşlarının gelir belgeleri, kredi geçmişi ve kimlik belgeleri gibi gerekli evrakları da hazırlamaları gerekiyor. Kredi başvurusu yapıldıktan sonra, bankalar tarafından bu başvuru değerlendiriliyor.  ABD’de konut vergileri, eyaletlere ve belediyelere göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama konut değeri üzerinden %0.5 ila %2 arasında değişiyor.

Yabancı yatırımcıların ABD emlak piyasasında işlem yapmasını sağlıyor

Ev A Team'in Kurucusu Eva Nihal, “Sunduğumuz hizmetler arasında ev alım-satımı, ticari mülk alım-satımı, emlak danışmanlığı, piyasa analizi, yatırım danışmanlığı ve kiralama hizmetleri bulunmakta. Washington D.C., Maryland ve Virginia bölgelerinde yaşayan veya bu bölgelerde yatırım yapmak isteyenlere profesyonel çözümler sunuyoruz. Müşterilerimize, ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunmak için kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyoruz. Ayrıca, yabancı yatırımcılar için danışmanlık hizmetleri de sağlamaktayız, bu sayede yabancı müşterilerimizin ABD emlak piyasasında sorunsuz bir şekilde işlem yapmalarını sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
 

Editör: Gayrimenkul Gündemi