ORTAK ALANLAR

Apartmanda ortaklaşa hayatın getirmiş olduğu bazı kurallar mevcuttur. Bu sebeple de bazı ortak alanların giderlerinin bölüşülerek ödenmesi gerekmektedir.

Ortak alanların neler olduğu Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilmiştir.

Çatılar, bacalar, yağmur olukları, her malikin kendi bölümü dışında kalan kanalizasyon tesisleri, çöp kanalları, elektrik tesisleri, televizyon için ortak şebeke, ortak duvarlar, asansörler, koridorlar, kapıcı daire ve odaları, genel kömürlük, ortak garajlar ve daha pek çok yer Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ortak alan olarak belirlenmiştir.

Bu kanunda sayılanların dışında kalıp da yine ortaklaşa kullanma, koruma ya da faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve diğer şeyler de ortak alan kapsamına girmektedir.

ORTAK GİDERLER

Kat maliklerinin arasında aksine bir anlaşma olmadıkça kanunda belirtilen şekilde ortak giderlere katılma söz konusu olacaktır.

Buna göre kat malikleri kapıcı, kaloriferci, bekçi ve bahçıvan giderlerine ve bunlar için toplanacak olan avansa eşit olarak katılacaktır. Aynı zamanda ana gayrimenkulün sigorta primleriyle bütün ortak yerlerin koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderlerine ve bunlar için toplanacak avanslara her bir kat maliki kendi arsa payı oranında katılmak zorundadır.

Yine yönetici aylığı ve ortak tesislerin işletme giderlerine de arsa payı oranında katılak mecburidir.

Kat malikleri ortak yer ya da tesisler üzerinde bulunan kullanma hakkından vazgeçmek ya da kendi sahip olduğu bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum bulunmadığını öne sürerek gider ve avans paylarını ödemekten kaçınamaz.

Apartman yönetiminde ortak giderlere katılmak bir zorunluluk olduğundan dolayı gider ve avans paylarını ödemeyen kat maliki hakkında diğer kat malikleri ya da yönetici yönetim planına, kanuna ve genel hükümlere göre dava açabilmekle beraber icra takib başlatması da mümkündür.

Eğer kat maliki gider ve avans payını ödemede gecikiyorsa ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş oranında gecikme tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır.

Bunlara dayanarak şunu söyleyebiliriz ki apartman yönetiminde ortak giderlere katılma kanuni bir yükümlülük olduğundan dolayı buna riayet edilmediği takdirde kanuni yaptırımlarla karşılaşmak söz konusu olacaktır.

Bu nedenle kat malikleri her halde sözleşmeden ve kanundan kaynaklanan giderleri ve avansları vaktinde ödemeyi tercih etmelidirler.