Okuyucumun bahsettiği binanın hukuki durumunu bilmem gerekir. Şunun için; bu binada kat mülkiyeti kurulu olabilir ve her bağımsız bölüm dört ortağın olabilir.

Bu durumda kat mülkiyetine tabi bina için ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.

Ancak her kat (her bağımsız bölüm) için tek tek ortaklığın giderilmesi davası açılırama bir bağımsız bölüm dört kişiye paylaştırılamayacağı için satılıp, bedelinin paylaştırılmasına karar verilir.

Bu bir ihtimal. İkinci ihtimal; binada kat mülkiyeti kurulmamış olabilir. Bu halde binada ortak mülkiyet esasları söz konusudur.

Yani her ortak binanın her yerine, her dairesine hisseleri oranında maliktir. Böyle bir durumda binanın tümü için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.

Ancak üç daireli bir binanın dört kişiye taksimi de mümkün olmayacağı için bu binanın da satışına karar verilip, ihale ile satışı sonucu elde edilecek bedel ortaklar arasında paylaştırılır.

Bazı durumlarda farklı bir sistem uygulamak mümkündür. Bu da şöyledir; şayet üç daireli binanın üç ortağı olsaydı, bu halde kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesini talep mümkün olacaktı.

Davaya bakan mahkeme, binada kat mülkiyetinin tesisinin mümkün olup olmadığına bakacak, mümkün görürse kat mülkiyeti tesis edecek ve her ortağa bir bağımsız bölüm vererek ortaklığı giderebilecekti. Ancak daire sayısından çok ortak bulunan hallerde bu doğal olarak mümkün olmayacaktır.

Editör: TE Bilisim