Takvim'de yer alan habere göre, yeni yapılmış olan apartmanların elektrikleri, genellikle mesken tipinde yapılır.

Maksimum 5 kw olarak belirlenmiş olan bir apartman dairesinin elektrik aboneliğinin alınabilmesi için 350 lira ödenmesi gereklidir.

Bu ücrete güvence bedeli olan tutar da eklenir ve kişiler bu ücretleri ödedikten sonra elektrik abonelikleri oluşturulmuş olur.

Güncel elektrik aboneliklerinin ücretleri, abonelik açma ücretleri olarak isimlendirilmiştir ve elektrik aboneliklerinin alınacağı yerlerin elektrik güçlerine göre belirlenir.

Elektrik abonelik ücretleri, mesken ve ticarethanelerde kullanılması gerekecek elektrik güçleri ile birimlerinin çarpılmasının sonucunda elde edilir.

Bu değerlere bakılarak ödenmesi gereken ücretler şöyle sıralanmıştır:

0 - 15 kW: 69.80 lira

15 - 100 kW: 159.60 lira

100 kW ve üzeri: 202.89 lira

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Elektrik aboneliğinin açtırılması için talep edilen belgeler, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:

Kimlik Belgesi

İkametgah

Abone ve sayaç numarası

Vatandaşlık numarası

Vergi kimlik numarası

Bulunan dairenin tapu kaydı

Belediye ve Yapı Denetim Kuruluşu tarafından onaylanmış elektrik projesi

Kişi kiracı ise mülkün kiraya verilmiş olduğuna dair yazılı beyanat

DASK numarası veya poliçe

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden alınan yapı kullanma izni

İzin belgesi

Bunlara ek olarak, herhangi bir iş yeri için elektrik aboneliği alınacaksa, bu evraklara bunların da eklenmesi gereklidir:

Tapu veya kira kontratı

Vergi levhası

İmza sirküleri

Ticaret odası faaliyet belgesi

İş yeri kaşesi

Kiracı olarak elektrik aboneliği açtırmak isteyen kişilerden talep edilen belgeler ise şunlardır:

Kimlik belgesi

Kira sözleşmesi

DASK poliçesi

Tesisat numarası

Sıfırdan Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadardır?

Yeni yapılmış bir evin elektrik aboneliğini alabilmek için ödenmesi gerekli elektrik aboneliği ücretleri, yeni yapılmış olan evin kilowat değerine göre belirlenir.

Yeni yapılmış olan apartmanların elektrikleri, genellikle mesken tipinde yapılır.

Maksimum 5 kw olarak belirlenmiş olan bir apartman dairesinin elektrik aboneliğinin alınabilmesi için 350 lira ödenmesi gereklidir.

Bu ücrete güvence bedeli olan tutar da eklenir ve kişiler bu ücretleri ödedikten sonra elektrik abonelikleri oluşturulmuş olur.

Kiracı Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadardır?

Kiracıların ödemeleri gereken elektrik aboneliklerinin açım ücretleri, konutlarda kw başına 29,8 lira, ticarethaneler için 84,8 lira olarak belirlenmiştir.

Elektrik aboneliği açtırılmadan önce ilgili kurum tarafından kişilerin ödemeleri gerekli olan güvence bedelleri kendilerine belirlenir ve kişiler, belirlenmiş bu güvence bedellerini ödedikten sonra elektrikleri açılır.

Yeni Bina Elektrik Aboneliği Nasıl Alınır?

Yeni binalar için elektrik aboneliğinin alınabilmesi için öncelikle kişilerin elektrik alacakları binaya elektrik veren kurumdan randevu almaları gereklidir.

Randevu gün ve saatinde kişilerin ilgili kuruma gerekli görülen evraklar ile beraber gitmeleri ve kendilerine çıkarılmış olan başvuru bedellerinin ödenmesi gereklidir.

Elektrik firmaları, başvurunun resmi olarak tamamlanmasından sonra, en kısa süre içinde elektrik aboneliğini yapmış olan kişilere belirtecekleri gün ve saatte gelerek elektriklerini açacaklardır.

Elektrik Güvence Bedeli İadesi Ne Kadar?

Elektrik güvence bedellerinin ödenmesinden sonra iadeleri, kişilerin elektrik aboneliklerini açtırmaları sırasında ödedikleri ücretler kadar verilir.

Elektrik abonelik ücretleri, elektrik aboneliklerinin iptal edilmesinden sonra en geç 5 iş günü içinde kişilerin beyan etmiş oldukları banka hesap bilgilerine aktarılır.

Elektrik Parası İade Nasıl Alınır?

Elektrik fatura ücretlerinin iadelerinin alınabilmesi, elektrik fatura bedellerine göre belirlenir.

Eğer iadesi alınacak olan elektrik faturaları tutarları, eğer 2.000 lira üzerinde ise T üketici Hakem Heyetine başvuru yapılması gereklidir.

2.000 lira üzerinde olan faturalar içinse mahkemeye başvurulması gereklidir.

Elektrik faturalarının iade bedelleri, elektrik abonelik ücretleri gibi aboneliğin alındığı yere gidilerek iade alınmaz. Bu duruma dikkat edilmesi gereklidir.

Editör: TE Bilisim