Elden Kira Ödemeyin!

Milliyet'te yer alan habere göre, Avukat Olcay Göçüm yaptığı açıklamada;

Kiracı tarafından aylık kira bedelinin elden ödenmesi toplumsal hayatta sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Kiralayan tarafından, kira konusu taşınmaz için talep edilen fahiş miktardaki kira bedelinin ödenmemesi üzerine elden yapılan kira ödemeleri inkar edilmekte, elden ödenen kira bedellerinin tamamının yeniden ödenmesi için kiracı aleyhine kira ihtarlı ödeme emri gönderilerek Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesi gereği 30 günlük süre içinde ödenmesi talep edilmektedir.

Kiracı elde ödediği kira bedellerini ödediğini ispat edemediği takdirde kiralayan tarafından kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılmaktadır.

Kiracı ödediği aylık kira bedelini öncelikle banka havale yoluyla ödemelidir. Banka havale ödeme yolu ile ödemesi mümkün değilse ödenen her aylık kira bedeli için kiralayandan ödeme makbuzu almalıdır.

Ev Sahibi Banka Hesabı Vermiyorsa

Avukat Göçüm ayrıca, ev sahibinin fahiş miktardaki aylık kira talep etmesi ve kiracının bunu kabul etmemesi karşısında ev sahibinin banka hesap numarasını kapatıp kira bedelini almaktan imtina etmesi durumuyla da çok sık karşılaşıldığını söyledi.

Avukat Göçüm, “Kiracı temerrüde (sözleşmeden doğan yükümlülüğe uymamak) düşmemek için aylık kira bedelinin ‘Konutta Ödemeli’ göndermeli, buna rağmen alınmaz ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nden tevdi mahalli (ödeme yerinin belirlenmesi) tayin edip mahkemece belirlenen bankanın belirleyeceği banka hesabına aylık kira bedeli ödenmelidir.

Aksi takdirde kiracı aleyhine yapılan kira ihtarlı ödeme emri (veya noter aracılığıyla gönderilecek ihtar ile) tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre içinde kira bedelleri ödenmez ise kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir” açıklamasını yaptı.

Ev Sahibi IBAN Paylaşmıyorsa Ne Yapılır?

Bazı ev sahipleri, kiram ödenmiyor demek için kiranın ödendiği banka hesabını kapatıyor.

Hesap kapatıldığı için kirasını ödeyemeyen ya da kira ücretini gönderdiği halde ödenmediğinin farkında olmayan kiracı, ev sahibi tarafından kiramı ödemedin, evi tahliye et ihtarnamesiyle karşılaşıyor.

Ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması halinde yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerekiyor.

Eğer hesap bilgisini ısrarla paylaşmıyorsa kiracılar, posta hesabı ile ev sahibi adına ödeme yapabilir ya da mahkemeye müracaat ederek ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir.

Belediye Konut Rayiç Değer Nasıl Hesaplanır? Belediye Konut Rayiç Değer Nasıl Hesaplanır?

Bu tür durumlarla mağdur olmamak için kira sözleşmesi hazırlanırken, sözleşmeye şunları eklemeyi unutmayın:

Kira bedelinin nasıl ödeneceğini mutlaka sözleşmeye yazın.

Banka hesap bilgilerinin tüm detayı sözleşmede olsun.

Hesap bilgileri ya da adres değişikliği durumunda mülk sahibinin bunları kiracıya bildirme yükümlülüğünün olduğu, aksi hâlde ödemenin gecikmiş sayılamayacağı da sözleşmeye eklenmeli.

Editör: Gayrimenkul Gündemi