Belediyelerin imar müdürlüğü yapı kullanma izni birimleri tarafından düzenlenen İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren belgedir.

İskansız binadan ev sahibi olanların ikamet ettikleri konutun yasal olarak tamamlanmamış bir yapı olduğunu bilmesi gerekiyor.

Ruhsatına uygun olarak inşa edilmeyen veya borcu bulunan yapılara belediye tarafından iskan verilmiyor.

Belediyeler; iskan ruhsatı vermek için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, ssk ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formunu istiyor.

İskan alınabilmesi için yapı nedeniyle kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmamalı ve binanın imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekiyor.

İNŞAAT BİTMEDEN KAT İRTİFAKI TAPUSU (İSKANSIZ) İLE EV ALANLAR

-- Elektrik, su, doğal gaz gibi aboneliklerini yaptıramazlar.

-- Tapuları, arsa sahibinin lehine iptal edilebilir ya da hiç alınamayabilir.

-- Bazı müteahhitler kat karşılığı sözlemesi ile arsa sahibine verdiği vaatleri çok düşük seviyede yerine getirebilir.

-- Bunu kabul etmeyen arsa sahipleri sözleşmeyi fesh edebilir. Bu durumda müteahhitten ev satın alan kişiler Tapularını kaybedebilir.

-- Eğer binanın elektrik, su, sigorta, vergi gibi borçlarını da ödeyebilirler.

İskan raporu olmayan bir bina maliki veya böyle bir yerden konut-işyeri satın alacak olanlar, yukarıda belirtilen hususları iyice araştırması gerekiyor.

İSKANSIZ EVDE ABONELİKLER

İskansız evde yasal olmasa da oturum başlayabiliyor.

Henüz iskanı bulunmayan bir projeden gayrimenkul alacaksanız dikkate almanız gereken riskler olduğunu bilmelisiniz. Bir yapıda iskan ruhsatı bulunmaması o yapı içinde can ve mal kaybı tehlikesi oluşturmaktadır.

İskansız binalarda şantiye elektriği kullanılacağından dolayı bu durum, elektrikli ev aletlerinin zarar görmesine sebep olabilir hatta yangınlara yol açabilir.

Binada elektrik ve su hizmeti belediye tarafından sağlanmadığından dolayı, şantiye elektriği ve suyu için tüm daire sahipleri ortak sayaç kullanacağından bu durum kişiler arasında da problem yaratabilir.

Ortak sayaç ile fatura bölünerek ödeneceğinden az tüketim yapan daire sahiplerinin çok ödeme yapması problem çıkarabilir.

Ayrıca belediye elektrik ve su hizmetini sağlamadığı için kullanılmak zorunda kalınan şantiye suyu ve elektriği ödemeleri belirli bir kotanın aşımı halinde iki katı ödemeye sebep olacaktır.

Aslında suyun, elektriğin, doğal gazın, telefon ve kanalizasyon gibi hizmetlerinin bu belgeden sonra verilmesi gerekir. Ama işler hiçte öyle yürümüyor.

Yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni (iskan) verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, kullanma izni alınıncaya kadar geçici olarak elektrik, su, doğal gaz, telefon ve kanalizasyon sunuluyor. İskan alınmadan, elektrik, doğal gaz ve telefon bağlanabiliyor, yalnızca su ferdileştirilemiyor.

İSKANSIZ EVE SU ABONELİĞİ

Su abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında yapı kullanma izni (İskan belgesi) isteniyor. Su, şebeke tarifesinden değil, şantiye tarifesinden tarifelendiriliyor ve fatura daha yüksek geliyor. 1

2 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı alınması koşulu ve inşaat ruhsatı aranmıyor.

İSKANSIZ EVE ELEKTRİK ABONELİĞİ

Su faturasındaki uygulama elektrik için de geçerli oluyor.

Bu kapsamda, ilgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edileceğinden, elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.

12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı alınması koşulu ve inşaat ruhsatı aranmıyor.

İSKANSIZ EVE DOĞAL GAZ ABONELİĞİ

Doğal gaza yapılacak abonelik talepleri; bağımsız bölüm maliki, binanın veya tesisin sahibi ya da bunların yetkili temsilcilerince yapılır. İskan izni olmayan yapıya mesken aboneliği alınamıyor.

İSKANSIZ DAİREYE KREDİ ÇIKAR MI?

İskanı olmayan daireye bankalar kredi vermiyor. Böylece, daire sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor.

Ayrıca, konut alımında seçici davranan tüketiciler de iskan belgesi olmayan bir daireyi satın almayı tercih etmeyebiliyor.

Ancak iskanı olmayan daire için kredi konusunda bazı istisnai durumlar söz konusu.

Bir daire iskanı olmaması halinde krediye uygun olabiliyor. Kimi bankalar, daireye ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı olmayan evlere kredi verebiliyor.