Türkiye’de 2024 yılı için yıllık 33 bin lira ve üzerindeki kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Eğer bu gelirler doğru beyan edilmezse, mülk sahipleri usulsüzlük cezaları ve faizli ödeme yükümlülükleri ile karşı karşıya kalabilirler.

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı hemşehrimiz Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira beyannamesi sürecine ilişkin merak edilen bazı soruları yanıtladı.

Konut Piyasasında Son Durum Konut Piyasasında Son Durum

Kiraz yapmış olduğu açıklamada,

‘’Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan eden kişiler, 2023 için geçerli olan 21 bin TL, 2024 için ise 33 bin TL'lik istisna tutarından yararlanamazlar.

Ayrıca, beyanname vermeyenlere veya eksik beyan edenlere iki kat 'birinci derece usulsüzlük' cezası kesilir ve kira geliri ilgili komisyon tarafından belirlenir.

Hiç beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler, ilgili bedel üzerinden vergi ödemekle yükümlü olurlar. Bu vergi ve cezalar için aylık yüzde 1.40 yasal faiz uygulanır’’ ifadelerine yer verdi.

Kira beyannamesi hazırlanması ile ilgili yapmış olduğu açıklamada,

‘’Kira beyannamesi, geliri elde eden kişinin ikametgâhının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine gidilerek veya e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfası aracılığıyla Hazır Beyan Sistemi üzerinden doldurularak verilebilir.

Beyannameler, 2023 dönemine ait mükellefler için 1 Mart - 31 Mart tarihleri arasında düzenlenmek zorunda. Ödemeler ise mart ve temmuz aylarında iki taksit şeklinde yapılır’’ şeklinde konuştu.

Kiracıların durumu hakkında bilgi veren Kiraz,

‘’Kiracılar, konut kiralama durumlarında herhangi bir sorumluluğa sahip değiller. Ancak, iş yeri kira sözleşmeleri için, hem mal sahibi hem de kiracı, gelirin eksik beyan edilmesi veya hiç beyan edilmemesi durumunda sorumlu olacaklardır’’ dedi.

Bu önlemler, devletin kayıt dışı ekonomiyle mücadelesinin bir parçası olarak görülüyor ve mülk sahipleri arasında doğru gelir beyanının önemini artırıyor.

Editör: Gayrimenkul Gündemi