KONUTDER’in yayımladığı rapora göre, markalı konut üreticileri önümüzdeki dönemde 1. el konut satışlarında artış, maliyetlerde yükselme ve kiralarda fiyat artışı öngörüyor. Aynı zamanda barınma krizinin etkileri de sektör temsilcileri tarafından açıkça dile getirildi.

1. El Konut Satışlarında Artış Beklentisi

KONUTDER üyelerinin %63,6’sı, önümüzdeki 6 ay içinde 1. el konut satışlarının artmasını bekliyor. Daha önce satışlarda azalma öngören temsilciler bile fikir değiştirerek bu yükseliş trendine katıldı. Özellikle son 22 ayın en yüksek seviyesine ulaşan satış grafiği, bu beklentiyi destekler nitelikte.

Yabancıya Konut Satışında Umut Işığı

Uzun süredir düşüşte olan yabancıya konut satışları, toparlanma sinyalleri veriyor. Üyelerin %18,2’si yabancıya satışların artmasını bekliyor. Bu oran önceki dönemlerde %0 seviyesindeydi.

Konut Fiyatlarında Yükseliş Kaçınılmaz

Ankete katılanların %63,6’sı konut fiyatlarının artacağı yönünde görüş bildirirken, fiyatların aynı kalacağını düşünenlerin oranı %31,8’e geriledi. Fiyatların azalacağını düşünenlerin oranı ise yalnızca %4,5.

Üretim Maliyetlerinde Süregelen Artış

KONUTDER üyelerinin %90,9’u üretim maliyetlerinde artış bekliyor. İşçilik maliyetleri ve malzeme fiyatlarında da yükselişin devam edeceği düşünülüyor. İşçilik maliyetlerinde artış bekleyenlerin oranı, önceki döneme göre %18,2 artarak %90,9’a ulaştı.

Kentsel Dönüşüm ve Yeni Üretimler Öne Çıkıyor

Kentsel dönüşüm projelerinde üretim artışı bekleyenlerin oranı yükselirken, konut üretiminin azalacağını düşünenlerin oranı %63,6’dan %22,7’ye geriledi. Ayrıca, yeni konut üretiminin de hareketleneceği öngörülüyor.

Barınma Krizi Gündemde

Ankette ilk kez sorulan “barınma krizi” sorusuna üyelerin %59,1’i, ülkede bir barınma krizinin yaşandığını ifade etti. Bu temsilcilerin %69’u, krizin gelecekte daha da derinleşeceğini belirtti.

Konut Kredisi Faizlerinde Düşüş Beklentisi Artıyor

Konut kredi faizlerinin düşmesi gerektiğini düşünenlerin oranı %73 gibi yüksek bir seviyeye ulaştı. Ankete katılanların yalnızca %18,2’si faiz oranlarının aynı kalmasını beklerken, kredili konut satışlarında artış beklentisi %45,5 ile güncelliğini koruyor.

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova: “Ülkemizin 700 Bin Yeni Konuta İhtiyacı Var”

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, sektöre dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

İmar Hakkı Transferi Kanunu Ne Getiriyor? İmar Hakkı Transferi Kanunu Ne Getiriyor?

“Türkiye’nin yıllık 700 bin yeni konut ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2024’te bu rakamın 482 bin seviyelerinde kalacağı öngörülüyor. Üreticiler, mevcut stoklarını eritip yeni projelere finansman yaratma çabasında. Ancak, konut kredisi faizlerinin %12 gibi düşük seviyelerde kalması gerekiyor. İdeal piyasa koşullarında kredili satış oranının %50 seviyesine ulaşması gerekiyor.”

Editör: Gayrimenkul Gündemi