Kira sözleşmesi ile, kiraya veren kişinin bir şeyin kullanılmasını ya da kullanmayla beraber ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da bu duruma karşılık kararlaştırılmış olan kira tutarını ödemeyi üstlenir.

Kira sözleşmesi yaparken, aynı zamanda kiracı ve kiraya veren kişilerin bir takım hak ve yükümlülükleri de üstlenmiş olur..

Bu hüküm, ev ve iş yeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilme söz konusu olamaz, diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem şartları yolu ile bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.

Buna karşın, kiracı, kira tutarını ödemekle sorumludur. Kiracı, aksine anlaşma ve yerel adet olmadığı sürece, kira tutarını ve gerekiyorsa diğer giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira zamanının bitiminde ödemesi gerekir.

Bir yıl boyunca elde edilmiş olan kira getirisinin, kira gelir vergisi için belirlenmiş olan istisna tutarını aşması durumunda, kiraya veren kişinin vergi beyannamesi vermesi ve vergi borcunu ödemesi gerekmektedir. 

Tapusu bulunmayan, ancak mülkiyet hakkı kendisine ait olan kişiler, evini veya iş yerini kiraya verebilmektedir. Ayrıca, yine tapusu olmayan ev kiralamasından elde edilen getirinin istisna haddini aşması durumunda yine verginin ödenmesi gerekmektedir.