APARTMAN KURALLARI
-- Yasal olarak korunan dinlenme saatleri; 23:00 – 08:00 arası ve genel olarak Pazar günleri ve Resmi Tatil günleri’dir.
Yukarıda belirtilen yasal dinlenme saatlerinde, delik delmek, çekiç ile çalışmak, yüksek sesle müzik dinlemek, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge vb. gürültülü makina çalıştırmak veya yüksek ses çıkarabilecek herhangi bir eylemde bulunmak kesinlikle yasaktır.
-- Balkonlarımız hepimizin özel kullanım alanlarıdır ve her an kullanılabileceği düşünülmelidir. Bu sebeple balkonlardan halı, kilim, sofra örtüsü, vs herhangi birşey silkelemek yasaktır.
-- Her türlü çöp (kül, süprüntü, şişe, teneke kutu, mutfak çöpü vs.) sadece çöp bidonlarına dökülmelidir. Balkondan aşağı atılmamalıdır. Aynı sekilde yemek artıkları gibi maddeler, hayvan beslemek için camdan atılmamalıdır.
Örneğin; güvercinlerin bir apartmanı büyük ölçüde kirletebileceklerini ve yerde kalan yemek artıklarının sıçan ve diger haşereleri çektiğini lütfen unutmayınız.
-- Apartman çatısına çıkan merdiven boşluğu depo alanı değildir. Bu bölgede eşya bulundurulması yasaktır.
Güvenliğiniz için;
-- Bina giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz. Kapınızın zilini çalana mutlaka kim olduğunu sorunuz. Tanımadığınız kişilere kapıyı kesinlikle açmayınız.
-- Apartmanda tanımadığınız kişelere rastladığınızda; mutlaka kimi aradığını ve niçin apartmanda buluduğunu sorunuz. Durumlarından şüphe duyuyorsanız lütfen yönetime en kısa süre haber veriniz.
-- Genel düzenlemeler ve güvenlik düzenlemeleri baglamında yukarıdaki hususlara uyulması zorunludur.
-- Kiracılar için; apartman kuralları sizinle imzalanan kira sözleşmesinin bir parçasıdır. tüm sakinlerin huzuru için bu kurallara uyulması sağlanmalıdır.
-- Apartman kurallarına uyulmaması veya bunların dikkate alınmaması sonucunda doğan tüm hasarlardan ve ihbar zorunluluğunda doğan tüm zararlardan apartman sakinlerinin sorumlu olacağı unutulmamalıdır.
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre;
-- Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir.
-- Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
-- Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
-- Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi yalnızca odada duyulacak seviyede açılmalıdır.
Gürültü Yapan Komşu Nasıl Şikayet Edilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 18. maddesine göre, “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”
Kat Mülkiyeti Kanunu, hem kiralık daire sakinleri için hem de ev sahipleri için geçerlidir. Her apartmanda belli gürültü yasağı mevcuttur. Gürültü yapan komşuları sözlü olarak uyarmakla başlayabilirsiniz. Komşunuzun gürültüsü tahammül edilemeyecek bir hale ulaştıysa zabıtaya veya karakola şikayette bulunabilirsiniz. Ancak bu kurumlara başvurmadan önce komşunuz ile saygı çerçevesi içerisinde konuşmanız, gerekirse apartman yöneticisine bildirmeniz gürültü sorununu kibar ve daha kolay bir şekilde çözmenizi sağlayabilir.
Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?
Tüm uyarılara rağmen komşunuz ile bir çözüme ulaşamadıysanız gürültü şikayeti için zabıtaya veya karakola başvurarak idari para cezasına çarptırılmasının önünü açabilirsiniz.
1 Ocak 2020 tarihi itibariyle apartmanlar için gürültü cezası 1.461 liraya yükseldi. Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 150 lira, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.461 lira para cezası kesilebilir.
Apartmanda Kedi ve Köpek Beslemek Yasak Mı?
Biyos'ta yer alan habere göre, müstakil evler, apartman daireleri ve site içerisinde, ev ve süs hayvanları beslenebilir. Ev ve süs hayvanları tanımına, yasaklı türler dışında tüm köpek ırkları, evcil kediler, tüm kafes kuşları, akvaryum balıkları, küçük kemirgenler ve sürüngenler dahildir.
5199 sayılı Kanununa göre;
-- Ev ve süs hayvanı: İnsan tarafından özellikle evde, işyerlerinde ya da arazisinde özel zevk ve refakat amacıyla muhafaza edilen veya edilmesi tasarlanan bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvanı ifade eder.
Kanun maddesinde, ev ve süs hayvanları koruma altına alınacak canlılar olarak tanımlanır. Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki tüm haklara ev hayvanları sahiptir. Dolayısıyla bu hayvanların en temel hakkı olan barınma hakkı sahibi tarafından ev içerisinde sağlanabilir.
Her apartman ve sitenin bir yönetmeliği vardır. Yönetmelik apartman inşaatının tamamlanmasından sonraki ilk toplantıda hazırlanır ve bu yönetmeliklerde genellikle "Evcil hayvan beslenemez" veya "Çiftlik hayvanı beslenemez" gibi ifadeler yer alabilir. Apartmanda hayvan beslemeye karar vermeden önce apartman yönetmeliğine bakmakta fayda vardır. Daha önceden alınan bu karar yine oy çokluğu ile değiştirilebilir.
Apartman yönetiminin aksi bir kararı yok ise apartman dairelerinde sahipleri tarafından tüm sorumlulukları alındığı ve yükümlülükleri yerine getirildiği takdirde evcil hayvan beslenebilir.
Yönetim Hayvan Beslenemez Kararı Alabilir
Apartman yönetiminin aksi bir kararı yok ve siz evinizde beslemek üzere bir kedi veya köpek aldınız diyelim. Apartman yönetimi kat maliklerinin talebi veya şikayeti üzerine oy çokluğu ile "Evcil hayvan beslenemez" diye bir karar alabilir. Ancak bu karar öncesinde evinde evcil hayvan besleyen kişileri yani sizi bağlamaz. Bu karar alındıktan sonra apartmana yeni taşınacak kişileri bağlar.
Apartman yönetiminin "Evcil Hayvan Beslenemez" kararı sonrasında genellikle yeni taşınan kimseler yönetmelikten bi haber veya yönetmeliği hiçe sayarak hayvan beslemeye devam eder. Ancak apartman veya site sakinlerinden herhangi birisi şikayetçi olduğu takdirde, ya evcil hayvanın evden uzaklaştırılması gerekir yada ev sahibinin evini değiştirmesi gerekir.
Şikayetçi Olunursa
Örneğin apartmanda bir köpek besliyorsunuz ve sizi apartman sakinlerinden birisi şikayet etti. Bu durumda öncelikli olarak apartmandaki diğer daire sakinlerinin rahatsız olup olmadığına bakılır. Sorun gürültü ise bilirkişi gelerek gürültünün desibel ölçümünü yapar. Burada önemli bir detay gürültü desibel ölçümü şikayetçi kişinin dairesinden yapılır. Şikayetin geçerli olması için gürültünün sürekli ve belirli bir desibelin üzerinde olması gerekiyor. Şikayetin haklı bulunması durumunda ise hayvanın tahliyesi için icra kararı çıkarılır ve genellikle de yıllardır ona bağlı yaşayan hayvan sahibide evden ayrılır.
Hayvan Sahiplerinin Uyması Gereken Kurallar
Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
-- Bu maddeye göre evcil hayvan sahipleri, sorumluluğunu aldıkları hayvanın etolojik ihtiyaçlarını temin ettiği veya kontrol altına aldığı, insan ve çevre sağlığı açısından tüm önlemleri aldığı sürece sorumluluklarını yerine getirmiş olur.
-- En başta belirtilen, “Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi” tanımına uymak için, evcil hayvanınızı herhangi bir barınaktan veya üretici, satıcı belgeli bir kişiden almanız yeterlidir.
-- Konuyu topluca özetlersek her evcil hayvan sahibinin kendini ve minik dostunu tam olarak savunabilmesi için uyması gereken kural ve nitelikler şunlardır;
-- Sahiplenilen hayvanın, tüm denetimleri yapılmış, resmi onaylı bir barınak, rehabilitasyon merkezi veya üreticiden alınması.
-- Bakımı yapılan hayvanın tüm sağlık kontrollerinin yapılması ve kayıt edilmesi.