EMLAK SÖZLÜĞÜ

Birleştirilen Daireler için Kaç Aidat Ödenir?

Posta'dan Tamer Heper okuycuusundan gelen, "Bir köşe yazınızda; inşaat aşamasında iken, proje değişikliği yapılarak iki dairenin birleştirilmesi durumunda ‘’iki ayrı aidat ve hizmet bedeli yani ortak gider ödenmez’’ şeklinde görüşünüz belirtilmişti. Birleştirilen dairenin aidat ve hizmet bedelinden muaf olması için her iki dairenin tapusunun aynı kişiye mi ait olması gerekir, yoksa eşine veya çocuğuna ait dairelerin birleştirilmesinde de aynı muafiyet geçerli midir? " sorusunu cevapladı.

Okuyucumun sorusu doğrusu açıklamayı gerektiren bir husus olup, öyle az görülür bir mesele de değildir. Üstelik okuyucumun sorusu içinde bile dikkat çekmem gereken bir husus var ki, meselenin önemli olduğunun bir göstergesidir.

Okuyucumun merak ettiği konuda iki ayrı durum söz konusu olur. Bu iki durumu ayrı ayrı incelemek lazım. Birinci ihtimal: Bir bina inşa ediliyor iken, alt alta veya yan yana iki daire birleştirilebilir.

Bu proje tadilatı ile yapılır, tadilat projesi ilgili belediye tarafından tasdik edilir, bu durumda iki bağımsız bölüm artık tek bağımsız bölüm olur.

Bir bağımsız bölüm numarası alır ve artan değeri ile orantılı olarak yüksek arsa payı alır ve tek aidat ödemesi yapar ama değeri arttığı için arsa payı da arttığından aidat ödemesi de artar.

İkinci ihtimal: Yan yana veya alt alta iki bağımsız bölüm, ara duvar kaldırılarak birleştirilir.

Tadilat projesi yapılmaz, yani sadece ara duvarı kaldırılmış iki bağımsız bölüm vardır. Bu halde iki bağımsız bölüm numarası olur ve iki bağımsız bölümün ayrı ayrı iki arsa payı vardır.

Dolayısıyla da arsa payları oranında iki ayrı aidat ödenir. İkinci ihtimali kullanıp da tek aidat ödemek üzere hadise çıkaran çok kişiye rastladığımdan bu olayı bana hatırlatan okuyucuma teşekkür ederim. İşte iki farklı durum budur ve birbirinden tefrik olunması şarttır.