Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa Hürriyet'e konuyla ilgili verdiği demeçte şunları aktardı:

Borçlar Kanunu'nda malikin konutu satmak istemesi halinde kiracının ve malikin neleri yapması gerektiği, hangi hakları olduğu sayılmıştır.

Buradan hareketle kanunu incelediğimizde özellikle konutun satılık olduğunun teşhir edilmesine dair bir hükme rastlamıyoruz.

Burada tarafların menfaat dengesi gözetilmelidir. Bir yanda taşınmazını satmak isteyen ve bunu ilan etmek isteyen malik, diğer yanda konutu kullanma hakkı kendisinde olan kiracı...

Somut olaya göre değişmekle birlikte, malikin satış ilanını asamayarak uğrayacağı zararın daha fazla olduğu kanaatindeyim. Fakat bu durum tahliye için bir neden olamaz.

Emlak Vergisi 2.Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlıyor? Emlak Vergisi 2.Taksit Ödemeleri Ne Zaman Başlıyor?

Eğer konuta ilan asılmasının hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa ve alanının işgal edildiği iddiası varsa bu durumda huzur ve sükunu bozmak suçu değerlendirilebilir. 

Bunun dışında kiracının rızası dışında konuta girilemeyeceği için ayrıca bir hukuk davasına gerek duyulmaz.

Kiracı Evi Alıcıya Göstermek Zorunda mı?

"Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür."

Ev satılığa çıkarıldığı için, haliyle alacak kişi evi görmek isteyebilir. Böyle bir durumda kiracı evi göstermek zorunda mı? Bu noktada hem ev sahibi hem de kiracının kanunen hakları neler? 

Kira sözleşmesi devam ederken satılığa çıkarılma haline dair kanun maddesi; kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.

Özetle bu durumda kiracı satılık taşınmazı müstakbel alıcılara göstermek zorundadır.

Ancak bu uygun bir süre önce bildirilmeli ve makul seviyede olmalıdır.

Eğer kiracı buna karşı çıkarsa malik bunun yerine getirilmesi için dava açma hakkına sahiptir.

Aynı şekilde kiracı da makul ve uygun olmayan ölçüdeki gezip görme eylemlerine karşı çıkma hakkına sahiptir.

Editör: Gayrimenkul Gündemi