Kira artışında yüzde 25'lik sınır son erdi. Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak.

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasını değerlendirdi.

Çayır, “Biz bu yüzde 25 olayına sürekli karşı çıktık. Niye karşı çıktık? Çünkü piyasadaki her ürüne, devletin her alacaklarına her dönemde zam gelirken bir mülk sahibinin kiralık evine yılda bir kere yüzde 25 sınır getirilmesi doğru olmadı.  

Kiralık Konut İlan Sayısında Artış, Satılıkta Düşüş Kiralık Konut İlan Sayısında Artış, Satılıkta Düşüş

Bazı kiracılar için mutlu edici bir şeydi ama gelinen noktada kaldırılması taleplerimiz arasındaydı. Çünkü yüzde 25’lik sınır biraz da kısıtlama gibi oluyordu. İnsanlar evini kiraya verme konusunda tereddüt ediyor,  

‘Boş kalsın’ diyor veya evini verirken biraz daha yüksek vermeye çalışıyordu. Örnek veriyorum evinin kira değeri 10 bin liraysa 15 bin lira istiyordu ama şu anda yüzde 25 oranı kaldırıldı.

Bu süreçten sonra eskiden olduğu gibi TEFE/TÜFE geçerli olacak.  Yıllık ödenen kiralarda 1 yıllık kira artış oranını baz alıyorduk. Aylık artışlarda da o ayki TEFE/TÜFE kira artış oranı baz alınıyordu.

Bizim yüzde 5’le kira artırdığımız günler oldu; yüzde 10’la, yüzde 15’le kira artırdığımız günler de oldu. Bunu kiracı da ev sahibi de makul karşılıyordu. Dolayısıyla bu saatten sonra enflasyon oranıyla biz bu işi netleştirmiş olacağız; hem kiracı hem de mülk sahipleri için olumlu bir haber” dedi.

EMEKLİ MAAŞININ 10 BİN LİRA OLMASI ÇOK VAHİM

Gayrimenkul sektörünün ülkede lokomotif rol üstlendiğini kaydeden Çayır, emlak sektörünün temsilcileri olarak yatırımcıların mülk sahibi olmasını amaç edindiklerini ifade ederek “İkinci el olsun, sıfır olsun bu sektörün canlı kalması çok önemli. Yurt dışındaki vatandaşımız gelip buradan 2-3 milyon liraya bir konut alıyorsa Sivas şartlarında bu 10 bin lira, 15 bin lira getirsin.

Biz bu noktadayız ama asgari ücretle çalışan bir vatandaşın veyahut 10 bin lira emekli aylığı alan bir vatandaşın bu kiraları ödemesi de zor oluyor. Kendimizi onların yerine koyduğumuz zamanlar, bu aylıkların doğru olmadığını düşünüyoruz. Burada da devlet yetkililerine seslenmek lazım.

Çünkü ortalama bir evin kirası 10 bin lira olduysa bir emekli maaşının 10 bin lira olmaması gerektiği zaten emekliler de toplum da sendikalar da dernekler de  vakıflar da hepsi dile getiriyor. Bu ayrı bir konu, ayrı bir sorun. Biz objektif ve tarafsız yaklaşmamız lazım ama onları da düşünmemiz lazım.

Ekonomik şartları göz önünde bulundurursak bir emekli maaşının 10 bin lira olması gerçekten çok üzücü ve çok vahim bir durum. En az 20 bin olması lazım. Daha üstü de olabilir ama Sivas şartlarında en az 20 bin lira şart. 20 bin lira dahi alsa 10 bin lira kira verse 10 bin liraya nasıl geçinecek?

Öte yandan mülk sahiplerinin edindiği konutların kiralarını da kiracıların haklarını da düşünmekle mükellefiz. Toplumun tamamı emekliden oluşmuyor, memurlar da var. Onlara ciddi maaş artışları oldu bu süreçte. Normal bir memurun şu anda 35-40 bin lira civarında bir aylığı var.

 Piyasa şartlarına göre şu anki mevcut kira artış oranlarının onları pek etkilediğini düşünmüyorum. Asıl önemli olan yüzde 25’in kaldırılmasıydı o da kaldırıldı. Keşke hiç çıkmasaydı. TEFE/TÜFE ile artışlarımız devam etseydi belki bu anki kaos yaşanmamış olurdu. Ev sahibi ve kiracı  kavgaları olmazdı, bu tip davalarla adliyeler meşgul edilmemiş olurdu” dedi.

GAYRİMENKULE YATIRIMIN ARTMASINI BEKLİYORUZ

Kira artışında uygulanan yüzde 25'lik sınır nedeniyle bazı yatırımcıların konut almaktan kaçındığını ifade eden Çayır, bu uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte birikimini konuta yapan kişi sayısında da artış yaşanmasını beklediklerini dile getirdi. 

Çayır, “Kira artışında yüzde 25'lik sınırın uygulandığı dönemde konuta yatırım yapma konusunda tereddüt eden müşterilerimiz vardı. Vatandaşımız eskisi gibi değil. Bilgisayarında, cep telefonunda internet her an mevcut. Onlara mevduat, borsa, sanal para gibi diğer alternatifleri değerlendiriyordu.

Yüzde 25 sınırı nedeniyle bazı müşteri kitlemiz gayrimenkulü ikinci planda düşünüyordu. Yüzde 25’in kalkmasıyla, gayrimenkule yatırımın artmasını bekliyoruz. Yıllardır savunuyoruz; konut en ideal yatırım aracıdır, hiçbir zaman değerini kaybetmez” açıklamasında bulundu.

Editör: Gayrimenkul Gündemi