Pis suların alt katlardaki bağımsız bölümlere sızması sık görülen bir durum. Tabiki kat malikleri arasında bu konuda uyumsuzluklar çıkabiliyor.
Alt kattaki malik evine akan pis suların üstteki daireinin tuvalet veya banyo zemininden kaynaklandığını ileri sürerken, üst kattaki malik sızıntının ortak su borularının zamanla eskimesinden oluştuğunu gerekli onarımın tüm kat maliklerince yapılması gerektiğini veya yönetimin yapması gerektiğini savunabilir.
Böyle bir uyuşmazlık karşısında mahkemeler sızıntının nedenini ve de ayrıca sızıntının başladığı noktayı bilirkişi aracılığıyla yerinde saptarlar.
Sızıntı, davalının banyo ya da tuvalet zemininden veya ona ait iç tesisatlardan kaynaklanmakta ise gerekli onarımın davalı tarafından yapılmasına (ve istem varsa davacının bağımsız bölümünde oluşan zararın karşılanmasına) karar verirler.
Sızıntı anayapının ortak su tesisatında oluşan arızadan meydana geliyorsa, meydana gelen zararlardan ve onarımdan tüm kat malikleri paylarına düşen oranda sorumlu olacaklarından, diğer kat maliklerinin de davaya dahil edilmesi için davacıya bilgi verirler.
Islak zeminlerden alt kata inen ve oradan şaftlardaki ortak borulara bağlanan pis su gider borularının sahipliği ortak gider tesisat olarak değerlendirilir ve anayapı yönetimine ait gibi kabul edilerek, tamiratı anayapı yönetimince yapılır.