Arazi ve Arsa Bölme (İfraz) İşlemi Nasıl Yapılır? Arazi ve Arsa Bölme (İfraz) İşlemi Nasıl Yapılır?

Emlak danışmanı komisyon oranları, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenir.

Taşınmaz ticareti hakkında usul ve esaslar temel olarak bu yönetmelik kapsamında düzenlenir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:

Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.

Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.

Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.

Buna göre;

Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin yüzde 2’si + KDV (Yüzde 18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.

Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “bir aylık kira bedeli + KDV (Yüzde 18)” olarak alınabilir.

Konut Gösterilmesinden Dolayı Emlak Danışmanına Komisyon Ödenmez

Emlak danışmanı taşınmazın gösterilmesinden dolayı herhangi bir hak veya bedel talep edemez. Ancak sadece taşınmaz ilçe dışında ise ulaşım bedeli talep edebilir.

Emlak Danışmanı Aradan Çıkarılırsa Cezası Nedir?

Emlak danışmanı ile yapılan sözleşme süresi içerisinde emlak danışmanının göstermiş olduğu gayrimenkul, doğrudan ev sahibinden kiralanır veya satın alınırsa emlak danışmanı hizmet bedelini yani sözleşmede yazan komisyonunu almaya hak kazanır.

İlgili yönetmelik maddesi:

Taşınmazın yetkilendirme sözleşmesinin süresi içinde, taşınmaz gösterme belgesini düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda işletme hizmet bedeline hak kazanır.

Emlakçı Komisyonu Ödenmediğinde

Alıcı ve satıcılar, emlak danışmanı ile yaptıkları sözleşme kapsamında belirlenmiş komisyon oranlarını ödemek zorunda. Çünkü bu sözleşme emlak danışmanı için hak, alıcı ve satıcı için ise bir borcun doğmasına sebep olur. Taraflar borç yükümlülüğünü verilen süre içerisinde yerine getirmediği durumda ise icra takibi sözleşme kapsamında başlatılabilir.

Emlakçı Neden Komisyon Alır?

Pek çok kişi emlak danışmanlarının “yatarak para kazanma” deyimine uygun olduğunu düşünüyor. Bu büyük bir yanılgıdan başka bir şey değildir.

Her emlakçı kiracılara ya da alıcılara daha iyi hizmet verebilmek için önden araştırma ve incelemelerde bulunuyor.

Özellikle bir evin eksilerinin, artılarının neler olduğunu, kiralayacak olan kişinin nelerden memnun kalıp neleri sorun edebileceğini az çok tahmin ediyor.

Bu sayede hem kiracılar için hem de ev sahipleri için tüm formaliteyi hazırlıyor ve uyguluyor. Zamandan tasarruf edilmesi için büyük kar sağlıyor.

Dolayısıyla bu hizmetin bir karşılığı olması gerekiyor. 

Emlakçı aşağıdaki işlemleri başarı ile gerçekleştirmektedir:

Emlakçı istenilen lokasyon üzerinde kiralık evleri inceler ve kişilere bir portföy sunar.

Aranılan özelliklerin hangi mevkide olduğunu, kira aralığının ne olduğunu bilir ve kişilerin daha hızlı ev kiralamasını sağlar.

Ev sahibi ile kiracı arasında köprü görevi görür ve her iki tarafın da karlı çıkması için işlem yapar.

Editör: Gayrimenkul Gündemi