EMLAK SÖZLÜĞÜ

Sığınak Depo Olarak Kullanılabilir mi?

Posta'dan Tamer Heper okuyucusundan gelen, "20 daireli bir apartmanda oturuyorum. Apartmanımızın bodrumu var ve burada bir toplantı odası, bir de kalorifer kazan dairesi bulunuyor. Geri kalan bölüme ise kat malikleri fazla eşyalarını koymuş. Burada eşyası bulunmayan kat malikleri bodrumun boşaltılmasını istiyor. Yönetim kuruluna eşyaları boşaltma görevi verilebilir mi? Yönetim bu eşyaları bodrumdan atabilir mi?" sorusunu cevapladı.

Öncelikle bir hususa açıklık getirmek isterim. Binalarda arsa payına sahip bağımsız bölümlerin dışında kalan yerler ortak alanlardır.

Ortak alanlar tüm bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır ve ancak amacına uygun olarak kullanılır.

Okuyucumun bodrum diye sözünü ettiği alan binalarda boşluk olarak bırakılan alanlar değildir. Çok büyük ihtimalle projesine bakıldığında bu yerin sığınak olduğu görülecektir.

Nitekim sığınağın bir kısmı toplantı odası bir kısmı da kalorifer kazan dairesi olarak tertiplenmiş.

Boş alan tahmin ettiğim gibi bir sığınak ise veya uzak bir ihtimal, mesela kullanılmayan bir kapıcı dairesi ise veya bir başka amaca tahsis edilmiş ise ancak bu amaçla kullanılabilir.

Mesela sığınak ise sığınak dışında bir amaçla, eski eşya deposu olarak kullanılamaz. Yani buraya okuyucumun anlattığı gibi eski eşyalar istiflenemez. Bunların boşaltılması şarttır.

Ancak bu yolda bir girişime geçilmeden bu alanın projede ve yönetim planında ne maksatla ayrıldığına bakmak, işi daha sağlama almak için gerekli olacaktır.

Bu veriler incelendikten sonra bu yerin eşya deposu olmadığı hususu kesinleştiğinde, içeri girip eşyayı dışarı atmak yine de hukuki olmaz.

Bunun için kat maliklerine uyarıda bulunmak, eşyalarını almaları için yazılı bildirim yapmak, yine de boşaltılmaz ise müdahalenin önlenmesi talepli dava açmak gerekecektir.