Aidatın, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde tanımlanan adı avanstır. Kat maliklerinin borçlarından en önemlisi budur.

Kat maliklerinden her biri aralarında başka bir anlaşma olmadığı sürece kanunda belirtilmiş olan gidere katlanmakla yükümlüdür.

KMK’nın 20. maddesine göre, kapıcı, bahçıvan, kaloriferci ve bekçi giderlerine bunlar için toplanacak avansa kat malikleri eşit olarak katılmakla yükümlüdür.

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç bulunmadığını ileri sürerek bu gider ve avansı ödemekten kaçınamaz.

Gider veya aidatı ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir, icra takibi başlatılabilir.

Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır.

Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır.

Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı işleyecektir. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanır.

Ortak gidere katılmamakta direnen kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca bağımsız bölüm üzerindeki kat mülkiyeti hakkını devretmek zorunda bırakılabilir.

Yani aidat borcunu ödememekte direnen bağımsız bölüm malikinin evi sattırılabilecektir.

Peki boş eve aidat Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür.

Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.

Gayrimenkul hukukuna göre eski aidat borcundan yeni malik sorumlu tutulamaz.

Yeni malik yalnızca satış tarihinden sonra ödenmeyen aidatlardan sorumlu tutulabilir. 

Apartman aidatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları tahsil edilebilir.

Kiracı Aidat Ödemezse?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartman ve sitelerde aidatların ödenmesinden esas sorumlu kişi ev sahibidir.

Ev sahibinin aidattan sorumluluğu evin tapusunu aldığı gün başlar ve evini tapuda devrettiği güne kadar devam eder. 

Ev sahibi evini kiraya verse de bu sorumluluktan kurtulamaz.

Evini kiraya veren ev sahipleri, evimi kiraya verdim aidattan kiracım sorumlu, aidat artık beni ilgilendirmez derlerse çok büyük bir yanılgı içine düşerler.

Bu konuda kira sözleşmelerine yazılan “aidattan kiracı sorumludur” gibi maddeler de ev sahiplerini sorumluluktan kurtaramaz.

Bunun için ev sahiplerinin sık sık yöneticileri arayarak kiracılarının aidatları düzenli olarak ödeyip ödemediklerini takip etmeleri gerekir.

Boşanmada Oturulan Ev Kime Kalır? Boşanmada Oturulan Ev Kime Kalır?

Konuyu takip etmeyen ev sahipleri birikmiş aidat borcunun yanında günlük olarak işleyen aylık yüzde 5 (yıllık yüzde 60’a varan) gecikme tazminatı ödeme durumu ile karşı karşıya kalırlar.

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20:

Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

Editör: TE Bilisim